We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % alennus valituista tuotteista SAA ALENNUSKOODI

Frida Kahlo: Meksikon ja feminismin symboli

13. 07. 2020

Viva la Frida! Vain muutama nainen on onnistunut taidemaalarina viime vuosisadalla, kun maailma vielä kuului miehille. Muutamasta naisesta on tullut maansa ja feminismin symboli samaan aikaan. Frida Kahlo ei ollut tavallinen vaimo kuuluisalle miehelleen.  Hän oli itsenäinen, vapaa persoona – käytännössä oman aikansa musta lammas. Valitettavasti hänen elämänsä ei ollut pitkä ja hän kärsi kivuista ja epäreilusta kohtalosta, mutta inspiroi miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Lue Meksikolaisen taiteilijan elämästä kuka vaikuttaa myös nykyajan trendeihin! 

 

“I don’t give a sh*t what the world thinks. I was born a bitch, I was born a painter, I was born fuc*ed. But I was happy in my way.“

 

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón syntyi Mexico Cityn lähiöön 6 heinäkuuta 1907 Meksikolaisen valokuvaajan Guillermo Kahlon ja hänen vaimonsa Matildan kolmanneksi lapseksi. Hänen isällään oli saksalaiset juuret ja hänen äitinsä oli Amerikan natiivi. Frida tunsi itsensä Euroopan ja Meksikon kulttuurien välittäjänä, mikä vaikutti hänen myöhempiin töihinsä. 

 

 

“At the end of the day, we can endure much more than we think we can.”

Valitettavasti kohtalo iski häneen jo nuorella iällä – Kuuden vanhana, hän kärsi poliosta, mikä johti jatkuvaan ontumiseen ja jalkojen eri pituuteen, jonka Frida peitti pitkillä hameilla. Kun hän oli 18, hän kärsi vakavista vammoista bussi-onnettomuudesta parantolassa, jossa hän lievensi polion jälki-oireita. Hän kävi useassa leikkauksessa, mutta kärsi kestämättömästä kivusta koko elämänsä ajan. Ennen onnettomuutta, Fridan elämä sujui hyvin – hän omisti itsensä urheilulle ja lääketieteen opiskelulle. Siihen aikaan, hän oli yksi 35:stä tytöstä, jotka hyväksyttiin opiskelemaan arvostettuun valmistavaan (2000 poikaa opiskeli siellä!). Jo koulussa hän erottui joukosta – hän perusti salaisen ryhmän Kachuchas ja hänen käytöstään usein kuvattiin – kontekstina hänen aikakautensa – tyrmistyttävänä. Valmistavassa, hän tapasi tulevan aviomiehensä – kuuluisan taiteilijan Diego Riveran, joka työsti 1921-23 tauluaan “Creation”. 

 

 

“Feet, what do I need them for If I have wings to fly.”

Vuonna 1925 vakavassa onnettomuudessa, Frida kärsi kolminkertaisesta selän murtumisesta, solisluun murtumisesta, kyljen ja lantion murtumisesta. Lisäksi hänen oikeassa jalassaan oli yksitoista murtumaa ja hänellä oli sijoiltaan oleva olkapää, ja hänen vatsansa ja kohtunsa oli lävistetty rautakaiteella. Tämän onnettomuuden seuraukset olivat Fridan elämässä mukana loppuun asti. Hän ei voisi ikinä saada lapsia, mikä oli hänen suurin haaveensa. Onnettomuuden jälkeen, hän kävi useassa leikkauksessa ja oli sairaalassa yli vuoden ajan. Tänä aikana hän pyysi isäänsä tuomaan maaleja ja siveltimiä sairaalaan. Henkilökunta sääti hänen sänkynsä niin, että Frida näkisi itsensä peilistä. Silloin Frida alkoi maalaamaan omakuvia jotka ovat hänelle tyypillisiä. Hän maalasi niitä yhteensä 55 elämänsä aikana.

 

Frida Kahlon töitä pidetään usein naiivina tai epätodellisena, mutta taiteilija piti itseään enemmän realistina. “I don’t paint dreams or nightmares, I paint my own reality,” sanoi Frida. Koska hänen todellisuutensa oli hän itse ja hänen oma sisäinen maailmansa, hän maalasi useimmiten itsensä. “I paint myself because I spend a lot of time with myself, and my face is the motif I know best.” Hänen muut suosikki teemansa olivat kukat, joita hän maalasi jottei ne ikinä kuolisi. 

 

 

There have been two great accidents in my life. One was the train the other was Diego. Diego was by far the worst.”

 

Sairaalassa olon jälkeen, Frida palasi hetkeksi kouluun. Hän toi maalauksensa maalaajalle Diego Riveralle, joka oli vaikuttunut hänen omakuvistaan. Mutta hän ei pitänyt Fridan muista töistä niin paljon, joten hän neuvoi Fridaa jatkamaan maalaamista omalla tavallaan  kuuntelematta muiden mielipiteitä. Riverasta ja Fridasta tuli ystäviä ja myöhemmin he menivät naimisiin. Kiitoksena naimisiinmenosta, Frida liittyi kommunistiseen puolueeseen ja aloitti uransa naisten oikeuksien aktivistina. Riveran kanssa, hän jopa muutti Pohjois-Amerikkaan hetkeksi, jossa hän ymmärsi kansalliset eroavaisuudet ja alkoi takertua Meksikolaisiin juuriinsa ja inspiroitua paikallisesta kansantaiteesta. Hän alkoi keräilemään antiikkia ja pukeutui kansallisasuun päivittäin. Vuonna 1939, hän jopa esitti maalauksen Louvressa Pariisissa esittelyssä inspiraationa Meksiko, jossa hänestä tuli sensaatio. 1940-luvulla hänellä jo oli omat näyttelynsä, suurimmalta osin kotona. 

Frida ja Rivera olivat legendaarinen boheemi pariskunta. Molemmat olivat taidemaalaajia – Rivera oli aluksi kuuluisampi (mutta myös 20 vuotta vanhempi), molemmat olivat innokkaita kommunisteja. Vuonna 1939, he jopa majoittivat Venäjän kommunistisen edustajan, Trotskyn, jonka kanssa Fridalla oli suhde. Lyhyesti, Frida oli vapaa sielu, joka teki niin kuin itse halusi – hän poltti, joi, oli avoimesti bi-seksuaali, ja tunnettu kärkkäästä kielestään ja vieraille säädyttömien laulujen laulamisesta. Riippumatta suuresta fyysisestä ja henkisestä kärsimyksestä, hän pystyi nauttimaan elämästä täysillä omalla tavallaan, vaikuttaen tulevien naisten sukupolviin. 

 

 

“I hope the exit is joyful and i hope never to return.”

Frida Kahlo kuoli vuonna 1954 ollessaan 47-vuotias keuhkokuumeen seurauksena, mutta on sanottu että kuoleman oikea syy olisi huumeiden yliannostus. Alkoholi ja huumeet eivät olleet hänelle vieraita. “I drank because I wanted to drown my sorrow, but now those damn things have learned to swim.” Mutta kukaan ei ikinä tutkinut kuoleman oikeaa syytä. Vaikkakin Kahlo ilmaisi päiväkirjassaan toiveen olla palaamatta takaisin tähän maailmaan, hän ei ikinä oikeasti kadonnut siitä. Hänen elämäntarinansa on niin mielenkiintoinen, että monet asiat on luotu hänen muistokseen. Esimerkiksi vuonna 2002, hänet esitettiin elokuvassa Frida meksikolaisen näyttelijän Salma Hayekin esittämänä. Verkkokaupastamme voit ostaa kotiisi sisustustavaroita ja koristeita tämän uskomattoman vahvan naisen teemalla. Viva la vida – se oli hänen viimeisen maalauksensa nimi. Ja me sanomme – Viva la Frida! Anna tapasi elää inspiroida meitä kaikkia! 

 

Frida Kahlon kokoelmaan

 

Frida Kahlon lausahduksia

 

 

Bettina

Psychology student at UNYP and a native Finn living in Prague. I love running and hanging out with friends as well as action movies!EuropostersKoristele elämäsi

Vuodesta 1999 asti, Europosters on ollut yksi parhaiten julisteita, seinätaide printtejä ja lisensoituja tuotelahjoja myyvä yritys Tšekin tasavallassa sekä koko Euroopassa. Valikoimastamme löydät suuren määrän elokuvien, pelien ja urheilun julisteita kaikista koista sekä suuren valikoiman omaperäisiä lahjoja Star Wars ja Harry Potter -elokuvien, sarjakuvien tai koko Warner Bros yhtiön faneille. Me tiedämme, että mukit, hahmot, palapelit ja vaatteet ovat parhaita lahjoja kaikille iästä riippumatta. Mutta jos olet sisustamisen ystävä, olet myös oikeassa paikassa! Tulostamme päivittäin seinätapetteja, piirroksia, valokuvia ja taidejäljennöksiä ja lähetämme niitä 25 maahaan tehdäksemme asiakkaamme onnellisiksi.


Yhteys:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (vain englanniksi)

Maanantai – Perjantai ǀ 8:00 – 18:00

 

© 1999–2024 Europosters. Kaikki oikeudet pidätetään.

Top