We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?

Hauskaa tietoa sarjakuvista!

26. 09. 2020

Viime aikoihin asti vielä uskottiin, että sarjakuvia lukee vain oudot yksinäiset nörtit, jotka pelaavat Dungeons ja Dragons -peliä jossakin autotallissa vähän kuin pojat Stranger Things -sarjassa. Nykyään tilanne on kuitenkin eri kiitos elokuvien kuten The Avengers ja Justice League. Mutta tiedätkö milloin ja miten tämä genre syntyi? Opi meiltä mielenkiintoista tietoa sarjakuvista. Olemme varmoja, ettet tiedä kaikkea! Lisäksi kerromme erityisen hauskaa tietoa sinun suosikeistasi 😊 Nyt aloitetaan! 

 

 

Tarina kuvien kautta 

Milloin ensimmäinen sarjakuva tehtiin? Me emme luultavasti löydä oikeaa vastausta tähän kysymykseen. Euroopassa ajattelemme sveitsiläisen kuvittajan Rodolphe Töpfferin kuvien vuodelta 1825 olevan sarjakuvien alku. Mutta, osa historioitsijoista ajattelevat tämän suositun genren alkaneen jo ajanjaksolla 15 000 ja 13 000 EKr, jolloin kuuluisat muraalit tehtiin Ranskassa luolaan Lascaux. Jos emme vain katso sarjakuvien alkua luolien seinillä tai pyramideissa voimme myös mennä Japaniin. 1100-luvulla, Chōjū-jinbutsu-giga tuli esiin piirtämällä musteella eläimiä liikkeessä, jotka esittivät ihmisiä. Vaikka emme usko, että sarjakuvat alkoivat ilmestyä ennen kuin vasta 1900-luvulla, kun ensimmäiset supersankarit ilmestyivät, lyhyet humoristiset sarjakuvat olivat jo suosittuja, jotka ilmestyivät 1800-luvun sanomalehdissä. Amerikkalaisten mukaan, sarjakuva luotiin virallisesti helmikuun 16.päivä vuonna 1896, kun Richard Outcalt julkaisi teoksen The Yellow Kid, New York World lehdessä. 

 

 

Supersankarien syntymä

Kun ihmiset alkoivat tottua sarjakuviin sanomalehdissä, ei mennyt kauaa kunnes sarjakuvat alkoivat ilmestyä itsenäisenä lehtenä. Ensimmäisenä oli Action comics 1930-luvulla, joka mahdollisti Supermanin lukemisen ensimmäistä kertaa 1938, jonka loi kaksikko Jerry Siegel ja Joe Shuster. Kryptonitessa syntynyt sankari aloitti sarjakuvien kulta-ajan. Vuosi myöhemmin, Batman teki debyyttinsä Detective Comics -lehdessä. Mutta Superman ei ainoastaan taistellut vastoinkäymisiä vastaan sarjakuvissa, sillä alusta asti hän joutui taistelemaan plagiointia vastaan – Fox Comics toi heidän versionsa Supermanista Wonder Womanin muodossa, Fawcett Comics taas julkaisi Captain Marvelin. Tekijänoikeuksista taisteleminen on ollut runsasta ja kun Fawcettin Captain Marvel vihdoin “palautettiin ” DC:lle, sarjakuvat menettivät hetkeksi suosiotaan. 

Samaan aikaan kun Superman syntyi DC Comicsin edeltäjänä, Marvelin edeltäjä Timely Comics julkaisi tarinan Human-Torch ja Namor the Sub-Mariner Marvel Comics ykkösenä. Tämän sarjakuvan ollessa menestys, Timely Comics julkaisi uuden sankarin vuonna 1941, ja se oli hyväsydäminen Steve Rogers eli Captain America! Tämän supersankarin loi luova kaksikko Joe Simon ja Jack Kirby. Olet ehkäpä aina yhdistänyt Captain American Stan Leen kanssa, mutta hän liittyi tiimiin vasta kolmannella erällä. Mutta kiitos hänen, Kapteeni käyttää suojaavaa kilpeä aseenaan! 

 

” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”><iframe title=”vimeo-player” src=”https://player.vimeo.com/video/423529086″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 

Aikansa sankarit 

Sodan aikana, ihmiset todella tarvitsivat supersankarin, joka löi Natseja päähän, mutta sitten sota loppui ja kaikki muuttui. Kun sarjakuvien tekijät kinastelivat keskenään oikeuksistaan sankariensa supervoimiin, sarjakuvat itsessään hiipuivat vähitellen unholaan. Ne eivät palanneet kuvioihin ennen kuin 1960-luvulla. Tähän aikaan, Robert Crumbin johtama sarjakuvien maanalainen liike syntyi ja on yhä aktiivinen. Mitä tulee “vanhoihin tuttuihin” supersankareihin, ne vähitellen siirtyivät lehtien sivuilta muuhun mediaan. Esimerkiksi vuonna 1960 tehtiin ensimmäinen tv-sarja, jossa oli Batman. Tämä sankari on ollut mukana monessa sarjassa ja elokuvassa 80 elinvuotensa aikana, ja tulemme varmasti kuulemaan “I’m Batman” vielä vuosienkin päästä. (Voit lukea lisää Batmanista täältä

 

Hauskaa tietoa 

  • Stan Lee haastoi itsensä luomalla sankarin, jota yleisö vihaisi, mutta lopuksi rakastuisi häneen. Tuo sankari on Tony Stark ja hän vaikuttaa olevan hyvin menestynyt 🙂
  • Hulk:in olisi alunperin pitänyt olla harmaa, mutta tulostimen vian ansiosta hänestä tulikin vihreä. 
  • Journalisti (Clark) Kent ei ole olemassa vain DC comicsissa. DC:ssä hän on oikea Superman, mutta Marvelissa tavallinen journalisti. 
  • Venom:in olisi alunperin pitänyt olla raskaana oleva nainen, joka liittyi muukalaisten mukaan ennen synnyttämistä. 
  • Batman on Supermanin työnantaja. Clark Kent tekee töitä Daily Planetille, jonka omistaa Bruce Wayne. 

Siirry Sarjakuva Kategoriaan

 

Bettina

Psychology student at UNYP and a native Finn living in Prague. I love running and hanging out with friends as well as action movies!



EuropostersKoristele elämäsi

Vuodesta 1999 asti, Europosters on ollut yksi parhaiten julisteita, seinätaide printtejä ja lisensoituja tuotelahjoja myyvä yritys Tšekin tasavallassa sekä koko Euroopassa. Valikoimastamme löydät suuren määrän elokuvien, pelien ja urheilun julisteita kaikista koista sekä suuren valikoiman omaperäisiä lahjoja Star Wars ja Harry Potter -elokuvien, sarjakuvien tai koko Warner Bros yhtiön faneille. Me tiedämme, että mukit, hahmot, palapelit ja vaatteet ovat parhaita lahjoja kaikille iästä riippumatta. Mutta jos olet sisustamisen ystävä, olet myös oikeassa paikassa! Tulostamme päivittäin seinätapetteja, piirroksia, valokuvia ja taidejäljennöksiä ja lähetämme niitä 25 maahaan tehdäksemme asiakkaamme onnellisiksi.


Yhteys:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (vain englanniksi)

Maanantai – Perjantai ǀ 8:00 – 18:00

 

© 1999–2023 Europosters. Kaikki oikeudet pidätetään.

Top