We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20%:n alennus valituista tuotteista SAA ALENNUSKOODI

Itä-Aasian kulttuuriset ilmiöt: K-pop, anime sekä muut…

28. 04. 2023

Toisinaan on helppo unohtaa, että elokuvia tuotetaan myös Hollywoodin ulkopuolella. Tänään suuntaamme Aasiaan – tarkemmin Japaniin ja Etelä-Koreaan – katsomaan elokuvia, tv-sarjoja sekä bändejä, jotka ovat sieltä kotoisin. 

Elokuvat 

Hayao Miyazakin ja Isao Takahatan perustama japanilainen Studio Ghibli on yksi kuuluisimmista elokuvastudioista. Studio Ghiblin lempinimi on “Japanilainen Disney”, mutta Mikki Hiiren sijasta heidän maskottinsa on metsän henki nimeltään Totoro. Tähän asti yli studio on julkaissut yli 20 kokoillan elokuvaa sekä yli 10 lyhytelokuvaa, joista kuuluisimpia ovat Henkien kätkemä, Prinsessa Mononoke ja Naapurini Totoro. Henkien kätkemä tunnetaan parhaiten siitä, että se on ensimmäinen Oscar-palkinnon voittanut anime-elokuva vuonna 2003. Vaikka useat elokuvantekijät ohjaavat elokuvia Studio Ghiblillä, Hayao Miyazaki on ilmoittanut toivovansa vielä ohjaavan yhden elokuvan ennen eläkkeelle siirtymistä. Tulevan elokuvan How do you live? ensi-ilta on suunniteltu Japanilaisilla elokuvateattereissa 14.heinäkuuta 2023.

 

Etelä-Korealainen elokuva Parasite teki myös historiaa. Vuonna 2019, Parasite voitti 4 Oscar-palkintoa ensimmäisenä ei-englannin kielisenä elokuvana. Elokuva köyhästä perheestä, joka soluttautuu rikkaaseen perheeseen on saanut yleisön puolelleen ympäri maailmaa. Ja nyt haluaisimme lainata elokuvan ohjaajan Bong Joon Ho:n sanoja: “Once you overcome the one-inch tall barrier of subtitles, you will be introduced to so many more amazing films.” Olemme täysin samaa mieltä. 

TV-sarjat 

Voimme huomata, että sarjoilla, etenkin animella on suuri vaikutus kulttuuriin. Tällä hetkellä animesarjoja on tuhansittain, mutta kuuluisimpiin niistä lukeutuu Pokémon, Naruto, and One Piece. Mutta emme voi unohtaa, että nämä animet perustuvat manga -kirjoihin. Mangaan luetaan mukaan myös japanilaiset sarjakuvat sekä sarjakuvaromaanit. Samankaltaisia sarjakuvia tuotetaan myös muissa maissa eri nimillä. Etelä-Koreassa niitä kutsutaan nimellä manhwa ja Kiinassa manhua. Suurin osa manga -kirjoista on julkaistu Golgo 13 sarjassa ja tällä hetkellä niitä on noin 200, mutta niitä julkaistaan vielä lisää. Mitähän Naruto sanoo 72:lla manga -kirjallaan? Toisaalta Golgo 13 lukijat omaavat luultavasti suuren varaston kirjoja. 

 

 

Voi olla yllätys, että ensimmäinen säilynyt anime julkaistiin vuonna 1917. Se on neljän minuutin pituinen komedia nimeltä Namakura Gatana, joka on julistanut itsensä olevan samurai. Hänellä on kuitenkin niin tylppä miekka, ettei sillä voi satuttaa ketään. Kuten tavallista Hollywoodissa, voimme nähdä myös tästä animesta uusia sovituksia pian. Voit katsoa sen tästä: 

 

 

Mukaan kuuluu myös muutakin kuin anime. Vuonna 2021, etelä-korealainen sarja Squid Game oli Netflixin listojen kärjessä. Sarjasta tuli huippusuosittu ja se voitti 14 Emmy-ehdokkuutta. Sarja myös opetti maailmalle mikä on Dalgon ja kuinka voittaa vahvempi vastustaja köydenvedossa. Ja tietysti korealaisissa puhelimissa on lisäparistot – tai niin oli ainakin Hwan Jun Ho:lla. 

Musiikki 

Aasialaisista bändeistä on myös tullut maailmalla peruskauraa. K-pop ja japanilainen versio J-pop ovat suosittuja musiikkityylejä ympäri maailmaa. Joka vuosi agentuurit yrittävät mainostaa ryhmiään, mutta valitettavasti vain muutamista tulee kuuluisia. Mutta on hyvä muistaa, ettei K-pop ole vain musiikkia. Mukaan kuuluu olennaisesti myös koreografia, muoti sekä englannin kielisten lauseiden käyttäminen. Ja koska K-pop on Etelä-Korean  lisäksi suosittua myös muualla maailmassa se saa tukea valtiolta. Ympäri maailmaa järjestetään myös KCON -tapahtumia, joissa ryhmät esiintyvät. 

 

Musiikki-idoliksi tuleminen ei ole pelkkää hupia. Ensin aloitat harjoittelijana jopa vasta 12-vuotiaana. Harjoittelu voi kestää vuosia, mutta jos kaikki menee hyvin agentuurit muodostavat ryhmän, josta he uskovat yleisön pitävän. Ryhmässä on yleensä yksi johtaja, joka vastaa suurimpaan osaan kysymyksistä haastatteluissa sekä varmistaa kaiken olevan kunnossa ryhmässä. Muut ryhmän jäsenet ovat räppäreitä, tanssijoita ja laulajia. Ryhmän nuorin jäsen on maknae ja hänellä on yleensä paras rooli, sillä muut vanhemmat jäsenet huolehtivat hänestä. Ryhmän jäsenet voivat myös olla visuaalisia, joka tarkoittaa että he näyttävät hyvältä. Ryhmien faneilla on myös omat lempinimensä, jotka usein liittyvät ryhmän nimeen jollakin tavalla. Esimerkiksi, Stray Kids -fanit ovat nimeltään Stay ja Twice -faneja kutsutaan nimellä Once. 

 

 

Vaikutusvaltaisin ryhmä on BTS. Tämä seitsemästä henkilöstä koostuva ryhmä on voittanut fanien sydämet kaikkialla, kuten heidän 72 miljoonaa tilaajaa YouTube:ssa osoittaa. Jopa jalkapalloilijat tuntevat heidät, sillä ryhmän jäsen Jungkook esitti kappaleen Dreamers  vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailun avajaisissa. Ryhmän tulevaisuuteen kuitenkin tällä hetkellä vaikuttaa pakollinen asepalvelus, jonka takia BTS on tauolla eikä julkaise musiikkia ennen vuotta 2025. 

 


Blackpink on naisryhmien kärjessä, aivan kuten BTS on poikien. Neljän hengen ryhmä julkaisi ensimmäisen kappaleensa vuonna 2016 ja keskittyy tällä hetkellä mallintöihin ja näyttelemiseen musiikin lisäksi. Jos sinua kiinnostaa tietää yhtyeestä lisää, suosittelemme dokumenttia heistä nimeltä Blackpink: Light Up the Sky, jonka löydät Netflix -palvelusta. 

Yksi naisten K-pop ryhmien erikoisuus on ryhmä Mave, joka luotiin tekoälyn avulla. Sen neljä jäsentä ovat hyperrealistisia hahmoja, joiden luomiseen on käytetty koneoppimista, deep fake -teknologiaa ja 3D tuotantotekniikkaa. Tsekkaa Maven debyytti tästä: 

 

 

2000-luvun alussa aasialainen kulttuuri näkyi länsimaissa vain kohtalaisesti, mutta nyt näämme aasialaisen kulttuurin vaikutusvallan kasvavan etenkin K-popin ja animen suosion lisääntyessä. Kuten olet varmaankin huomannut, aasialainen kulttuuri on hyvin monipuolista ja tuo tulevaisuudessa mukanaan monia innovaatioita, mukaan lukien tekoälyn kokeilut.  

 

Tsekkaa kokoelmamme animen tuotteita!

 

Bettina

Psychology student at UNYP and a native Finn living in Prague. I love running and hanging out with friends as well as action movies!EuropostersKoristele elämäsi

Vuodesta 1999 asti, Europosters on ollut yksi parhaiten julisteita, seinätaide printtejä ja lisensoituja tuotelahjoja myyvä yritys Tšekin tasavallassa sekä koko Euroopassa. Valikoimastamme löydät suuren määrän elokuvien, pelien ja urheilun julisteita kaikista koista sekä suuren valikoiman omaperäisiä lahjoja Star Wars ja Harry Potter -elokuvien, sarjakuvien tai koko Warner Bros yhtiön faneille. Me tiedämme, että mukit, hahmot, palapelit ja vaatteet ovat parhaita lahjoja kaikille iästä riippumatta. Mutta jos olet sisustamisen ystävä, olet myös oikeassa paikassa! Tulostamme päivittäin seinätapetteja, piirroksia, valokuvia ja taidejäljennöksiä ja lähetämme niitä 25 maahaan tehdäksemme asiakkaamme onnellisiksi.


Yhteys:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (vain englanniksi)

Maanantai – Perjantai ǀ 8:00 – 18:00

 

© 1999–2024 Europosters. Kaikki oikeudet pidätetään.

Top